Wednesday, May 16, 2012

PROF. BBQ CHICKEN


(1)
Banyak hal dalam hidup ini yang menyebabkan kita ingin bergelak ketawa. Tetapi kadang-kadang kita tak perlu ketawa pun. Cukuplah dengan memberikan senyuman. Terpulanglah pahit atau pun manis. Suatu hari yang panas cuacanya, saya meredah Kota Bharu untuk membeli sesuatu yang saya tidak pasti sebenarnya. Kitab lama atau kain batik. Tetapi kitab lama yang saya cari tak saya temui. Akhirnya saya beli dua pasang batik untuk ibu dan isteri saya. Sehelai sampin tenun yang entah ingin dihadiahkan kepada siapa.
Hari sabtu yang sibuk, saya harus menapak jauh dari tempat letak kereta ke tempat yang ingin saya tuju. Ada panggilan masuk, dan yang muncul nama guru saya.
"Saya kat KB."
"Saya juga. Ada orang dok kata kat awak. Awak tak tahu apa-apa pun tentang makyung. Setakat susun tulisan orang lain."
"Memang saya tak tahu apa-apa." kata saya. "Kalau free, nanti kita jumpa dekat mana-mana sebelah Pasar Siti Khatijah."
Dan kami pun berjumpa. Guru saya (Adiguru pun sebenarnya) jarang memperlekehkan orang lain. Dia menghormati orang lain. Yang kurang bijak  dalam berkata-kata, adalah orang seperti saya. Guru saya bercerita, Prof. itu mengutuk-ngutuk saya ketika mereka minum semeja, sedangkan dia tidak tahu bahawa di depannya itu adalah guru kepada budak yang dicerca-cercanya. Tetapi guru, selalunya orang yang amat bijaksana.
"Tak apalah kalau Prof. BBQ Chicken yang berkata begitu kepada saya. Kerana saya tahu, saya lebih tahu tentang apa yang saya tulis. Universitinya pun salin tulisan saya kat Utusan Malaysia bulat-bulat tentang beberapa kesenian Kelantan yang saya tulis." Pertemuan itu pun berakhir, kerana saya harus berangkat balik ke KL dan guru saya harus menyelesaikan beberapa tugasannya.
(2)
Di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, saya terserempak dengan juga bekas guru saya. (Bekas guru sebab ilmunya tak melekat dan hilang di debu angin.) Dia bercerita ingin membawa beberapa guru saya ke Universitinya kerana ketinggian ilmu yang ada pada tokoh-tokoh tersebut. Dan saya mengiyakannya. Besoknya pula saya minum dengan kawan saya, dia bercerita tentang seseorang mengutuki seseorang. Yang mengutuki itu bekas guru saya dan yang dikutuki itu juga adalah guru saya yang masih yang mengambil sanad ilmu daripadanya. Saya terpampan seketika, kerana baru semalam di hadapan saya, dia memuji-muji ilmu pada guru saya, dan hari ini dia mengutukinya pula.
Dan saya amat tahu, yang mengutuki itu, ilmunya tidaklah setinggi mana melebihi orang yang dikutuki.
(3)
Ilmu yang diukur dengan kesarjanaan, sedangkan kesarjanaan yang ada pada dirinya tidak memberikan bekas dan makna kepada dunianya. Ini hanya tidak lebih sebagai  Profesor BBQ Chicken sahaja.
(4)
Selamat hari guru! Maafkan saya yang bukan profesor dan bukan sarjana.

No comments: